K-märkning av Finn

(alla länkar till materialet på servern finner du även i menyn till vänster)


bild

Ansökan?


-2011 fick jag höra talas om att en välskött Nordisk 5½ S272 Cobra i klubben blivit K-märkt. Efter att nu ha ägt Finn i trettio år, genomfört 2 större renoveringar -undervattenskroppen 1985-1986 och däcket 2009-2011- och dessutom tagit fram i princip hela ägarlängden och fått tag i en omfattande dokumentation om henne fick jag höra talas om Sjöhistoriska Muséets K-märkningar. 2011 låg K-märkningen nere för utvärdering men när den till slut permanentades 2012 bestämde jag mig för att undersöka saken.

Det visade sig att Statens Maritima Muséer (SMM) under 2009-2011 startat en försöksverksamhet med K-märkning av fritidsbåtar. 2011 utvärderades verksamheten och SMM beslöt permanenta -K-märkningen 2012. Sjöhistoriska Muséets K-märkning av fritidsbåtar
När SMM åter öppnade för ansökningar 2012 bestämde jag mig för att pröva.

Vilkoren för K-märkning hade jag redan tagit hem Villkor för K-märkning 2011
De omarbetades till 2012 så jag fick vänta in och ta hem dem Villkor för K-märkning 2012
Tog också hem ansökningsblankett i pdf och skrev ut.

Eftersom jag vid det här laget hade fört över i princip allt material jag hade om Finn, utom den omfattande dokumentationen, inklusive bilder till html, tog jag kontakt med SMM och frågade om jag kunde lämna in allt ansökningsunderlag i html? Genom vänligt tillmötesgående från intendent Fredrik Blomqvist fick jag göra det. -Detta underlättade ansökan betydligt! Efter att ha redigerat och delvis omarbetat det mesta du hittar under rubriken s/y Finn 1911-2011, inkl 'ej html' kunde jag lätt fylla i ansökan med hänvisningar till länkarna i html-materialet som jag fört över till en 8 cm CD-ROM. Skickade så in ansökan om K-märkning till Statens Maritima Muséer 18 mars 2012.

K-märkningen


Den 24 maj fick jag ett mail från intendent Fredrik Blomqvist, Sjöhistoriska Muséet/SMM:

"Hej,

Min telefon konstrar så jag skriver en e-postrad istället. Jag ville meddela att vid dagens föredragning finns Finn med bland de båtar som blivit k-märkta. Jag ska säga att vi är särskilt imponerade av dig/ som ägare som gjort sådana omfattande efterforskningsarbeten för att klarlägga båtens hela historia. Spännande med en så elegant segelbåt – som dessutom nu har en sådan aktningsvärd ålder.
Jag vill också höra efter om två andra saker; dels undrar jag om du har möjlighet att komma till Galärvarvsområdet på lördagen den 3 juni då vi tänkte dela ut intyg till de båtägare som finns i Stockholm. Det är en ganska kortfattad liten ceremoni med museichefen Hans-Lennart Ohlsson här från Sjöhistoriska.

------ Det lilla emaljmärket som vi tagit fram är ännu inte levererat från emaljeringsfabriken, så till det måste jag få återkomma.

Allt gott
Fredrik B"

Så Finn hade blivit K-märkt :-)! Och K-märkningsintygen skulle delas ut vid en ceremoni den 3 juni i Sjöhistoriska Muséet Båthall 2 vid Galärvarvet. -Klart jag skulle gå!

K-märkningsceremonin


bild

Dottern Hanna följde med till ceremonin. Under själva utdelningen av intygen lånade hon ut sin mobil till en kvinna i publiken som lovade försöka fotografera med den.

Bilder tagna med mobil blir ju i allmänhet inte de bästa i världen, särskilt inte om fotografen, som i det här fallet, aldrig har hållit i just den mobilen. Hur de nu blev satte jag ihop dem till ett litet album kompletterade med tre bilder från en generös Pierre Dunbar, Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar, som hade fotograferat med sin iPhone. Väntar även på eventuella fotografier från en professionell fotograf Pierre berättade var där. Om han nu någonsin hittar det minneskort där bilderna ligger lägger jag successivt in dem.
Några bilder från K-märkningsceremonin

Vi såg också att SvT var där och filmade. I alla fall trodde vi det eftersom inspelningsutrustningen var märkt SvT? -Det tog mig närmare 8 månader att ta reda på vilka det var som lånat och spelat in med SvT's utrustning. Och därefter ytterligare 2 att komma förbi påståendet att de raderat just det jag var intresserad av. Men efter att en kompis i Göta i februari påstod sig ha sett mig i TV från K-märkningsceremonin fick jag till slut hjälp från Anders Tyrland på BarracudaTV att leta fram och göra en kopia på det.
En TV-inspelning av K-märkningsceremonin
Videon är upplagd i html5 och bör kunna läsas av flertalet nyare webläsare som Firefox, Internet Explorer, Safari, Chrome, et c
Kan du inte spela videon, pröva länkarna i menyn t.v. till samma film i Flash resp mp4.

Till själva poängen med ceremonin: Intyg om K-märkning

Dagen efter ceremonin sände faktiskt ABC i SvT ett kort inslag om K-märkningen SvT ABC 4 juni 2012
Kan du inte spela videon, pröva länkarna i menyn t.v. till samma film i Flash resp mp4.

liksom att DN hade en kort artikel DN 4 juni 2012
(tyvärr blir nu inte scannade dagstidningsartiklar några höjdare, hur man än sliter. Som pdf blir de ännu värre om det är någon tröst.)

Något senare under juni blev jag kontaktad av en reporter på tidningen Skärgården som frågade om han fick göra en intervju, eventuellt nere vid Finn. -Sade ja under förutsättning att jag fick se den innan den publicerades och att jag fick ett ex av tidningen där artikeln publicerades.
Både det ena och andra kom att dröja tills saken föll i glömska. Tills en vän som över sommaren tillhörde den bofasta skärgårdbefolkningen hörde av sig och berättade att nu var Finn världsberömd i Skärgården ;-). Tidningen Skärgården Nr 28, 12 juli 2012

Men... så är då Finn också K-märkt.... :-) K-märkta fritidsbåtar

bild

bild

valid-xhtml10 Strict valid-css